FAQ

Vi har svarat på alla dina frågor om att köpa en ny madrass online!

1. Vilken madrass är bäst?

Alla har olika preferenser och krav; vissa kanske föredrar en mjukare madrass, andra kan drabbas av rygg- eller nacksmärta. Eftersom komfort är ett vagt och subjektivt koncept har oberoende organ som Testfakta testat olika madrasser och sängar, med hänsyn till olika aspekter. Deras resultat är en väldigt viktig resurs när man ska köpa en madrass online. Vår jämförelse och recensioner av Topp 5 madrasser ska också ge dig vägledning för att göra rätt val.

2. Hur länge håller en madrass?

En säng och en madrass är förmodligen de mest använda möblerna i ditt hus, så de kommer naturligtvis inte att hålla för evigt. Med tiden kan madrassen börja sjunka in och förlora sin fasthet. De flesta madrasser tenderar att hålla omkring 10 år innan de visar tecken på slitage. De flesta madrasshandlare rekommenderar emellertid att du byter madrass vart åttonde år. En majoritet av oss svettas på natten, fukten från de hudceller vi tappar samlas i sängens botten och skapar en odlingsplats för damm och bakterier. Så, medan en madrass kan hålla i 10 år, är det bäst av hygieniska skäl att ersätta den efter åtta år!

3.Hur vet jag när jag behöver en ny madrass?

Din kropp kommer att tala om det för dig! Om en madrass är sliten kommer du förmodligen att lida av nack- eller ryggont, eftersom madrassen inte kommer att kunna erbjuda tillräckligt med stöd längre. Du kanske vaknar och känner dig trött och outvilad. Även om du inte märker några negativa förändringar i din sömnkvalitet, kommer du förmodligen att börja känna fjädrarna genom ytan på din madrass. Om du har haft din madrass ett tag, kan du också inspektera den för insjunkningar, vilket är ett säkert tecken på slitage.

4. Hur mycket ska jag spendera på en madrass?

Vi spenderar en stor del av vårt liv i sängen, så en madrass bör naturligtvis kosta mer än din soffa. Men eftersom det finns så många billiga madrasser på marknaden, kämpar många med att rättfärdiga att spendera mycket pengar på en madrass. De flesta friska människor behöver inte nödvändigtvis den dyraste madrassen, men madrassen bör ses som en investering – för din hälsa. En madrass av god kvalitet gör det inte bara möjligt för dig att sova gott varje natt, utan också att förhindra värk och smärta på lång sikt. Därför bör du välja en madrass som använder material av bra kvalitet, erbjuder en lång garanti och passar din sovställning samt kroppstyp. En bra madrass av god kvalitet kostar vanligen mellan 4000 och 7000 kronor.

5.Hur vet jag om en madrass är rätt för mig?

Besök testsidor! Madrass recensioner kan hjälpa dig att ta rätt beslut. Det enda sättet att verkligen veta om en madrass är rätt för dig är dock att testa den. Tack och lov erbjuder många madrasshandlare 100 nätters provsömn när du köper madrass online. Om madrassen inte är för dig kan du enkelt lämna tillbaka den, i vissa fall utan kostnad.

6. Ska en madrass vara fast eller mjuk?

Vilken madrassfasthet som är rätt för dig beror på din kroppstyp, sovtyp och personliga preferenser. Vissa människor föredrar att sova på en mjukare yta, medan andra kommer att behöva ett mer robust stöd. En medelfast madrass kan förhindra ryggont och smärta. Generellt kan en madrass som är för fast hindra blodcirkulationen, medan en mjuk madrass inte stöder höft och axelområde tillräckligt. De flesta människor klarar sig som bäst på en madrass beskriven som medelfast.

7. Hur håller jag min madrass ren?

Under natten svettas och tappar vi många hudceller. Dessa samlas ihop vid sängens botten och bildar dammkvalster och andra bakterier.  Det är oerhört viktigt att hålla din madrass ren. Detta görs genom att byta sängkläder regelbundet, lufta sängen ofta och avlägsna fläckar snabbt. Detta hjälper att hålla din madrass ren och begränsar mängden dammkvalster i din madrass. Vissa madrasshandlare säljer även madrasskydd som skyddar din madrass från överflödig fukt och fläckar. Skyddet kan avlägsnas enkelt och tvättas.

Att välja den bästa madrassen

Genom att titta på vår Topp 5 Madrass jämförelse här, läsa våra djupgående recensioner samt även se till de tester som görs av oberoende testbyråer som Testfakta kan du enkelt hitta en bra madrass. Du kommer att kunna se vilken madrass som passar dina behov och uppfyller alla dina krav.

Testa madrassen

Kom ihåg att de allra flesta företag som säljer madrasser online kommer att erbjuda dig 100 dagars provsömn. Medan de flesta butiker bara låter dig testa deras madrasser under en kort stund. Det är inte tillräckligt för att få en känsla för madrassen och avgöra om det är rätt madrass för dig. Det är det är därför det är så praktiskt att köpa en madrass online. Du kan prova madrassen i ditt eget hem och om det inte passar dina behov kan du helt enkelt riskfritt returnera den.