Varför är Ikea Madrass på plats 4?

För och främst är det viktigt att notera att IKEA har flera madrasser. Söker man på deras hemsida ser man att dem visar allt under deras produktkategori: madrasser. Detta tycker vi på Topp5 generellt är ett minus då det skall vara lätt att navigera sig på hemsidan och hitta den produkt som passar en bäst utan att behöva känna sig tvingad att åka till en butik och endast kunna välja på ett fåtal madrasser utan att kunna jämföra med allt som finns på marknaden.

Vi har valt att recensera IKEA madrass Matrand. Detta för att dem endast erbjuder två latex och skummadrasser på deras hemsida och Matrand var den med bäst egenskaper. IKEA erbjuder också resårmadrasser men då dem ofta kräver en bäddmadrass så vill vi recensera madrasser som inte behöver några komplement.

Är IKEAS madrasser bra då?  Matrand har flera fördelar. Då madrassen är en latexmadrass är det ett ekologiskt alternativ vilket är bra för miljön. Men då man endast köper en madrass en gång i decenniet så har madrasser generellt inte särskilt stor inverkan på klimatet. Vi berättar mer om fördelarna med själva madrassen längre ner. Men varför skall man köpa en madrass från IKEA?

IKEA erbjuder 365 dagars öppet köp, men då måste varan vara oanvänd. Jämförelse med t.ex. Emma Madrass som erbjuder 100 dagar men att du då kan prova den hemma under hela den perioden. Var alltså noga med att kolla va företagens erbjudanden faktiskt ståt för. Ett annat minus med just denna madrassen är att den endast kan köpas på IKEAS varuhus. Men madrassen har såklart flera fördelar också. Den är rullpackad, alltså levereras den i en smidig låda hem till dig och IKEA erbjuder 25års garanti vilket är helt fantastiskt enligt oss. Latex är ett slitstarkt material men att den skulle hålla i 25 år känns orimligt, kolla därför upp vad garantin gäller. Tyvärr kan man endast se detta i ”garanti broschyren” som vi inte har tillgång till, så se verkligen till att fråga så att du inte blir lurad.

Jämför här!

 

Mer om IKEA madrassen

IKEA Madrassen är en 18cm hög latexmadrass. Madrassen skall hjälpa dig att slappna av, den är tryckavlastande och följer din kropp så att du får stöd vid axlar och höfter. Madrassen är enkel att rengöra då du kan tvätta överdraget i tvättmaskinen samt att den är rullpackad vilket gör den lätt att transportera hem. IKEA madrassen skall följa din kropp och hålen i madrassen skall göra att den håller sig sval då luft kan cirkulera genom madrassen. Se insidan av madrassen nedan.  Latex är dessutom bra för miljön vilket är en av anledningarna till att IKEA madrassen hamnar på topplistan. Vart madrassen är tillverkad nämns dock inte och den har inte vunnit några tester, detta gör att IKEA madrass Matrand kan hamna på en högre placering än 4. Men av de IKEA madrasser som erbjuds är denna madrassen bäst.

IKEA MATRAND LatexmadrassEn översikt av IKEA Madrass Matrand

Vad är IKEA Madrassen tillverkad av? 

Som nämnt är IKEA Madrassen en latexmadrass. Det betyder att madrassen är tillverkad utav latex. Det finns flera fördelar med en latexmadrass och ofta ger dem positiva hälsoeffekter och en bättre sömn. Latexmamdrassen följer din kropp och ger stöd åt höfter och axlar. Vi på Topp5 testade madrassen själva och upplevde att den var för hård och att den behövde kompletteras med en bäddmadrass då vår försöksperson vaknade upp med smärtor.

IKEA MATRAND Latexmadrass

Här ser du en bild på IKEA madrassens insida.

 

Till vilka sängsystem kan man använda IKEA Madrassen? 

IKEA madrassen passar till de flesta sängsystem. Optimalast passar den i en sängram med en ribbotten. Då madrassen är 18cm hög skulle det bli konstigt att lägga den uppepå en resårbotten då den (utan ben) oftast är 25cm, så med ben + en IKEA madrass blir sängen över en halvmeter hög. Alltså bör madrassen användas med en sängram, se ett exempel nedan. Madrassen kan också läggas direkt på golvet, tyvärr informerar inte IKEA om man kan använda madrassen i en ställbar säng, där behöver du alltså kontakta deras kundtjänst vilket såklart är ett minus enligt oss.

En sängram kan lätt inköpas på IKEA, vilket är ett plus. Så att man kan köpa allt på samma ställe. IKEAS sängramar behöver en ribb botten för att fungera med latex och skummadrasser och du kan använda IKEAS sängramar till de flesta av de madrasser vi har på vår topplista.

IKEA HEMNES Sängstomme

Detta är en helt vanlig Hemnes sängram från IKEA som inte kostar mer än 2795 för en dubbelsäng.

Se mer här!

 

Vad kostar madrassen, vilka storlekar finns det och vart kan jag köpa den?

IKEA madrassen är endast tillgänglig i två storlekar som bara passar i enkelsängar. Längd erbjuds endast i 200cm, vilket inte är optimalt för personer som är låga.  Detta är ett stort minus enligt oss då man måste köpa två madrassen och en bäddmadrass uppepå om man vill ha madrassen till en dubbelsäng.

90×200 cm kostar 2495 SEK och du hittar den här!
90×200 cm kostar 2595 SEK och du hittar den här!

Hur levereras IKEA madrassen?

Ett stort minus är att IKEA madrassen måste inhandlas i butik. Dock kommer den rullpackad vilket är väldigt smidigt så man får lätt in den i bilen. Vi föredrar såklart att man kan inhandla en madrass online, men eftersom man inte får prova IKEA madrassen hemma så måste man tyvärr åka och köpa den i butik. Detta är enligt oss ett stort minus.

IKEA MATRAND Latexmadrass

 

Såhär smidigt kan du frakta hem din IKEA madrass

Vad är IKEA för företag?

Vi på Topp5 tror inte att någon i Sverige har undgått IKEA men för att vara på den säkra sidan hittar ni en liten sammanfattning om IKEA här. Företaget grundades 1943 i Sverige och är idag är ett av världens mest kända varumärken inom heminredning. IKEA finns över hela världen men erbjuder olika utbud i de olika marknaderna. I Sverige erbjuder dem tyvärr ytterst få madrasser men i andra länder t.ex. USA kan man hitta ett större utbud.

Sammanfattning – ska man köpa en IKEA madrass?

Vi på Topp5 skulle i första hand inte rekommendera IKEA madrassen. Den har flera fördelar men de madrasser som har en bättre placering på topplistan rekommenderar vi såklart framför en IKEA madrass. Skulle man dock vilja ha en enkel madrass som är snäll mot plånboken samt där du kan köpa allt du kan tänka dig behöva på ett o samma ställe så är IKEA ett val för dig. Komforten samt hur nöjd du är med madrassen kan vi dock inte garantera eftersom du endast kan testa den en kort stund i ett stort varuhus när det tar kroppen 3-5 veckor att vänja sig vid en ny madrass.

Jämför här!