Varför är Jysk Kontinentalsäng på plats 2? 

Tyvärr hamnar Jysk säng endast på andra platsen, ganska långt bakom Emma Kontinentalsäng. Dock är det fortfarande både ett bra företag och en bra produkt som gör att Jysk Kontinentalsäng hamnar på andra platsen. Precis som med Jysk madrasser så erbjuder dem flera olika sängar. Vi har valt att recenssera Hoie 250 som dem erbjuder på sin hemsida. Vi förstår det som att Hoie inte är Jysks egna märke, men eftersom dem erbjuder den på deras hemsida och vi inte kan hitta den någon annanstand refererar vi till den som Jysk kontinentalsäng här. 

Som en kort sammanfattning är det flera fördelar som gör att Jysk säng kniper andra platsen. Sängen är stilren, kommer till ett helt okej pris samt har både bra garantitider och leveransalternativ. Dock ingår inte sänggaveln, hemleveransen är dyr och även om garantitiden är på 25 år så brukar det inte vara på slitage eller de vanligt förekommande sakdorna som kan ske. Därmed är det ofta inte så stor skillnad på en garantitid på 10 år och en på 25. Slutligen så kan man inte prova madrassen hemma utan endast i butik vilket vi på Topp5 alltid tycker är negativt då man alltid ska ha chans att sova minst en hel natt på sin säng innan man beslutar sig för om man vill köpa den eller inte, speciellt eftersom det tar 3-5 veckor att v’nja sig vid en ny säng. Jysks olika service alternativ är alltså en av de främsta anledningarna till att dem hamnar så långt efter Emma Kontinentalsäng. I jämförelse med andra företag erbjuder dem dock liknande servicevillkor och därmed hamnar dem på plats 2. 

Fördelar och nackdelar med Jysk Kontinentalsäng 

Precis som med allt har Jysk kontinentalsäng både fördelar och nackdelar. Nedan ser du en kort sammanfattning på de mest framstående fördelarna och nackdelarna med Jysk säng. 

Mer om Jysk Kontinentalsäng 

Hur en Jysk kontinentalsäng uppbygd? Och är den verkligen skön att sova i? Hur själva sängen är uppbyg i detalj kan du läsa om nedan men precis som med alla andra kontinentalsängar så inkluderar den 3 delar. En botten, en tjock madrass och en bäddmadrass. Gällande hur skön den är att sova på och kommer uppfylla alla dina krav kan bara du svara på. Dock kan du endast testa madrassen i butik och inte prova den hemma vilket enligt oss alltid är negativt. Så tyvärr måste du chansa gällande just den frågan då det tar flera veckor att vänja sig vid en ny säng.

Kontinental 160x200 HOIE 200 ljusgrå

Översiktsbild på Jysk Kontinentalsäng, notera att gaveln inte medföljes utan måste köpas separat.

Konstruktion 

Sängbotten 

Hos Jysk benämner dem sängbotten som bas, men för att inte blanda ihop begreppen så vill vi förtydliga vilken del av sängen vi pratar om. Sängbotten eller bas handlar alltså om den delen som benen sitter fast på, alltså botten delen. Hos jysk kontinentalsäng består den av två madrasser (för dubbelsäng) och en madrass för enkelsängar. För en 160x200cm bred kontinentalsäng består alltså sängbotten av två 80×200 madrasser. Dessa madrasser är tillverkade utav pocketresår vilket kort betyder fjädrar. Därmed är botten som en resårmadrass/fjädermadrass i sig som man ofta har tillsammans med en bäddmadrass – en så kallad ramsäng (se nedan). Som ni kan se på bilden ovan är sängbotten i en snygg grå färg som matchar hela kontinentalsängen. 

 

Resårbotten 80x200 HOIE 200 ljusgrå

Detta är en typisk ramsäng som endast består utav 2 v 3 delar av en kontinentalsäng. Denna varianten är ofta uppskattad om man vill var snäll mot plånboken. Sängen på illustrationen är samma modell som kontinentalsängen vi recenserar i detta inlägget. 

Madrassen 

Den tjocka madrassen i Jysks kontinentalsäng är också en resårmadrass, alltså en madrass som består av fjädrar. Dock är fjädrarna utav multipocket typ vilket betyder att varje fjäder täcks av en tygficka. Fördelarna med detta är att hållbarheten förlängs samt att madrassen blir mer flexibel och gör mindre ljud ifrån sig. Dock är dessa fördelar densamma för vanligt pocketresår som finns i bottendelen. Detta får oss att undra vad den egentliga skillnaden på den tjocka madrassen och sängbotten är då deras fördelar och egenskaper är väldigt lika. Madrassen i mitten består också utav två separata madrasser precis som sängbotten och båda inkluderar  3cm kallskum. Detta mjukar upp madrassen vilket är behövligt när det kommer till fjädrar, men det är inte nog utan man behöver även en bäddmadrass uppepå. 

Vi rekommenderar att du kontaktar Jysks butik och ber dem förklara skillnaden på de två innan du köper en kontinentalsäng från dem för att säkerställa att dem inte säljer på dig något som är onödigt dyrt. Kom ihåg att säljares jobb är att sälja dig produkter så försök att hålla dig objektiv och fråga om detaljer och hur dem skiljer sig åt. Ibland kan det vara fördelaktigt att ta med en lista med frågor för att vara säker på att dem håller sig till produktdetaljer och inte säljtekniker. För om sängbotten och madrassen är väldigt lika kan man istället köpa en ramsäng med en bäddmadrass, det blir ett billigare alternativ för en likvärdig produkt. 

Bäddmadrassen

Bäddmadrassen är alltså den tunna madrassen högst upp. I jysk kontinentalsäng är bäddmadrassen en 6cm tjock geltex madrass. Geltex är ett material som är tillverkat av tryckavlastande gel samt andnigsbart skum. Dessutom kan man tvätta överdragt i tvättmaskinen vilket vi tycker är ett plus. En bäddmadrass är ett bra kompliment till de flesta sängar och madrasser. Förutom att det ökar komforten och mjukar upp sängar och madrasser så ökar även hållbarheten så att du kan ha din säng längre. Bäddmadrassen gör det dessutom lättare att bädda så du kan se hela den gråa färgen och den snygga finish som en kontinentalsäng är känd för. 

 

Vad kostar sängen, vilka storlekar finns det och vart kan jag köpa den? 

Jysk kontinentalsäng kommer i flera olika storlekar, och precis som med andra sängar och madrasser ökar priset när storleken går upp. Jysk kontinentalsäng  kan köpas online eller beställas till butik. Jysk erbjuder flera olika leveransalternativ, dock är hemleveransen väldigt dyr vilket är ett minus enligt oss. Vanligtvis kan man se i vilken butik dem har ett visningsexemplar så att man kan se om sängen passar och om den är skön. Det är extremt viktigt att du som kund ser till att ser och kan prova sängen så att du verkligen vet att den är rätt för dig, speciellt eftersom du inte kan prova den riskfritt hemma och därmed inte lämna tillbaka den. Så se till att du inte spenderar tusentalskronor på något du i slutändan kommer vara missnöjd med. 

Jysk kontinentalsäng finns tillgängning i följande storlekar: 

90×200 kostar 19 999 och du kan köpa den här!
140×200 kostar 33 999 och du kan köpa den här!
160×200 kostar 26 999 och du kan köpa den här!
180×200 kostar 39 999 och du kan köpa den här!

För att vara Jysk tycker vi att priset är lite för högt speciellt då sängen inte utmärker sig särskilt mycket samt att Jysks villkor inte heller skiljer sig från många av dreas konkurrenter. Dem ger inte det där lilla extra som vi vill se när priset är så högt så som riskfri provsömn eller fri hemleverans.

Sammanfattning – Skall man köpa en Jysk Kontinentalsäng? 

Generellt är Jysk kontinentalsäng en helt okej säng, men det finns flera anledningar till varför den hamnar så långt bakom Emma Kontinentalsäng. Sängen är dyr för vad dem erbjuder i vår mening, madrasserna är inte prisvinnare av objektiva test organisationer, sänggaveln ingår inte, man kan inte prova sängen hemma riskfritt och hemleveransen är dyr. Dessa anledningar är de främsta till varför vi inte rekommenderar Jysk kontinentalsäng i första taget. Men kontinentalsängen hamnar ändå på en andra plats, varför då? 

Även fast den ligger långt efter Emma Kontinentalsäng så har den sina fördelar, och därmed ligger dem på pats 2. Sängen är riktigt snygg, man kan köpa den i butik och även hämta den där helt gratis. Det finns möjlighet att prova den i utvalda butiker vilket många tycker är fördelaktigt. Dessutom är Jysk ett starkt varumärke, dem har bra garantitider och erbjuder många olika leveranssätt. Dem är kundorienterade och finns i de flesta städer samt att själva sängen ser hållbar och robust ut med flera resårmadrasser. En välutformad och hållbar säng helt enkelt.