Tempur Madrass

 

Tempur grundades år 1992 och har sedan dess byggt upp ett starkt varumärke inom madrassindustrin. Madrasstillverkaren är idag ledande inom memory foam segmentet och framhäver gärna sin användning av NASA-skum i madrasserna. Företaget är idag en global aktör och har hjälpt konsumenter att förbättra sin sömnupplevelse i över 70 länder.

Om du letar efter en madrass med ett välkänt varumärke och flera olika modeller är Tempur ett bra val för dig. Men om du letar efter en prisvärd madrass som är lätt att beställa hem samt praktisk att hantera är kanske inte Tempur rätt för dig. Se hela madrassjämförelsen här.

 

Fördelar med Tempur ® Supreme Cloud                                                                          Nackdelar med Tempur ® Supreme Cloud                 

√ Det finns flera versioner av madrassen                                                                          Χ Dyr sett till vad man får

√ Memoryskummet är ganska bekvämt                                                                            Χ Madrassens insjunkning är för djup

√ Madrassen formar sig relativt bra efter kroppen                                                         Χ Svårt att röra sig

√ Enkelt att tvätta överdaget                                                                                               Χ Svår att bära vid hembeställning

                                                                                                                                                  Χ Kort provtid

 

Tempur ® Supreme Cloud

Tempur ® Supreme Cloud har en okej komfort och ger en mjuk känsla, men stödet den ger är undermåligt. Givet att madrassen är Tempurs mjukaste variant är detta ganska självklart.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tempur ® Supreme Cloud består av 3 lager där det översta lagret är ett mjukt komfortlager som ger en insjunkande känsla. Våra försökspersoner upplevde att det övre lagret var alldeles för mjukt. Insjunkningen var för intensiv och satte därför axlar och rygg i en onaturlig position.

Därefter kommer stödlagret som är tillverkat av ett fastare material i syfte att man inte ska sjunka in för djupt i madrassen. För oss var det svårt att avgöra om detta lagret verkligen fyllde sin funktion, då det översta lagret var alldeles för mjukt.

Det tredje lagret är mer bastant och försäkrar att madrassen håller sin form bättre. Madrassen höll formen relativt bra efter hållbarhetstestet däremot är det översta lagret för mjukt att ligga på för de allra flesta, vilket förstås drar ner helhetsbetyget. Madrassen lever upp till förväntningarna om memoryskummet. Känslan är att madrassen formar sig direkt till din kropp och du kan känna hur madrassen återgår till sin vanliga form när du kliver av den. Dock på bekostnad av ett tillräckligt starkt stöd för axlar och rygg.

 

Sjunktest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För sjunktestet placerade vi en 18 kilo tung kettlebell på madrassen. Som framgår av bilden sjönk kettlebellen ganska djupt in i madrassen innan den stannade. Vid det här laget var det tydligt att madrassen är för mjuk. Merparten av våra försökspersoner upplevde att de sjönk ner för djupt i madrassen, såpass mycket att det var obekvämt för ryggen. Jag och min kollega delade den åsikten när vi själva testade madrassen.

 

Ryggradsanpassning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryggradens anpassning var inte heller optimal, som framgår av bilden hålls inte ryggraden rak i sidoposition. Detta hör ihop med att madrassen är något för mjuk som belysts tidigare. Personer som sover på sidan kommer att få ryggproblem av detta i det långa loppet. Att madrassen är såpass mjuk medför också att det blir jobbigt att vända sig. En madrass som inte tillåter dig att vända dig enkelt i sömnen kommer att förhindra dig från att få en optimal sömn. En genomsnittlig person vänder sig ungefär 40 gånger per natt.

 

Är madrassen praktisk att beställa hem?

Madrassen anländer i en kartong i madrass form och är således besvärlig att bära, speciellt eftersom den största madrassen med lådan nästan väger 50 kilo. Om du tycker det är krångligt att konka på kassar och kartonger kan vi inte rekommendera att du beställer hem en Tempur madrass via internet. För personer som värderar en smidig och praktisk leverans finns Emma Madrass som ett bra alternativ.

 

Är madrassen enkel att tvätta och underhålla?

Madrassen ska inte tvättas varken i maskin eller i kemtvätt, likt de allra flesta andra madrasser. Däremot kan madrasskyddet tas av och tvättas i maskin.

 

Hur långt öppet köp har madrassen?

Tempur har 14 dagars öppet köp på sina madrasser, vilket inte är tillräckligt för att testa en madrass. I regel tar det ett par veckor för kroppen att vänja sig vid en ny madrass. Bättre nätter och Emma Madrass är 2 företag som erbjuder 100 dagars provsömn. Detta är tillräckligt för att fatta ett bra beslut om en madrass är lämpad för dig eller inte.

 

Hur lång är garantitiden?

Tempur erbjuder 10-års garanti på alla sina madrasser.

 

Är madrassen värd att köpa?

Tempur är kända runtom i världen för sin kvalité och sitt memoryskum. Madrassen är överlag för mjuk att ligga på. Den lämpar sig bara för vissa, särskilt sidosovare undanbedes. En 90×200 madrass kostar i nuläget 12 590 kronor. Priset är alldeles för högt sett till vad man får, anser vi på Topp 5. Om denna mjukare variant inte passar finns det förstås andra alternativ från Tempur att fundera över. Om plånboken tillåter.

 

 

Fördelar

  • Det finns flera versioner av madrassen
  • Memoryskummet är bekvämt att ligga på
  • Madrassen formar sig relativt bra efter kroppen
  • Enkelt att tvätta överdraget

 

Nackdelar

  • Dyr sett till vad man får
  • Madrassen sjunker in något för mycket vilket kan ge rygg- och axelproblem
  • Svårt att röra sig
  • Svår att bära vid hembeställning
  • Kort provtid

 

 

 

 

 

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Bäst Madrass Top5
Average rating:  
 0 reviews

Johan har jobbat flera år inom madrassindustrin. Han har en passion för hälsa och menar att en god natts sömn är det bästa receptet för att hålla sig frisk. I övrigt är han intresserad av att laga mat och att resa.

8,1 Bra madrass

Bra madrass